top of page
SVP55_VP27118-.jpg

Mitä on naprapatia?

Naprapaatti on manuaalisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä nimikesuojattu ammattihenkilö. Naprapaatin työssä korostuu taito tutkia ja hoitaa kaikkia toiminnallisia tuki- ja liikuntaelinongelmia kuten selkäkipuja, niveloireita, lihasvammoja ja niska-hartiaseudun ongelmia. Naprapaatin työhön kuuluu asiakkaan tutkiminen, hoitaminen, kuntoutus ja ennaltaehkäisy.

Hoitomenetelmät valitaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan ja mitkä naprapaatti näkee tarpeellisena auttaakseen asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Naprapaatti käyttää monia erilaisia hoitomuotoja kuten manipulaatio-, mobilisaatio- ja pehmytkudoskäsittelyä sekä harjoitusterapiaa.


Hoidon tavoitteet asetetaan asiakkaan kanssa yhdessä. Usein hoidon avulla pyritään lievittämään oireita ja kipua sekä sitä kautta parantamaan toimintakykyä.


Naprapaatiksi voi opiskella Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK). Opintojen suorittaminen kestää neljä vuotta ja on laajuudeltaan 240 opintopistettä.

Milloin naprapaatille?

Yleisimpiä syitä hakeutua naprapaatin vastaanotolle ovat esimerkiksi:

  • selkä- ja niskakivut

  • purentalihas- ja leukanivel ongelmat

  • päänsärky ja huimausoireet

  • rasitus- ja urheiluvammat

  • raajojen säteily- ja puutumisoireet

Vastaanotolle voi hakeutua myös ilman erityisiä vaivoja, mikäli haluat ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla tehdään perusteellinen alkuhaastattelu, jolla pyritään selvittämään asiakkaan yleinen terveydentila, sairaushistoria sekä oireenkuva. Alkuhaastattelua seuraa usein kliininen tutkiminen ja testaaminen, jonka avulla pyritään sulkemaan pois eri sairauksia ja vaivoja sekä selvittämään vaivan syy. Naprapaatti käytää pääasiassa ortopedisiä, neurologisia sekä manuaalisia testejä vaivan selvittämiseen.

 

Tutkimusten perusteella asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma sekä asetetaan hoidon tavoitteet. Hoidon tavoitteet ovat usein kivunlievityksessä ja toimintakyvyn edistämisessä tai ennaltaehkäisyssä. Hoito sisältää usein pehmytkudoskäsittelyä, nivelten ja nikamien mobilisointia tai manipulointia sekä harjoitusterapiaa.

Naprapaatti Vera Kesälä
bottom of page